Olet sivulla: Etusivu Säännöt Muut hahmon kyvyt Ihmisten ja puoli-ihmisten puhumat kielet

Ihmisten ja puoli-ihmisten puhumat kielet

Tulosta PDF

Kielet

Mystaran ihmiskielet ovat pääosin muotoutuneet kolmesta alkukielestä: neatharista, olteekista ja tanagorosta. Neatharilaiseen kieliperheeseen kuuluvat pääasiassa vaalean ihmisrodun edustajien kielet, olteekkiseen kieliperheeseen kuuluvat puolestaan oliivi-ihoiset ihmisrodut ja tanagorolaiseen kieliperheeseen tummaihoiset ihmisrodut. Alphatia kuuluu omaan kieliperheeseensä flaemin kanssa, jonka lisäksi averoigne ja klantyre kuuluvat omaansa.

Kielet
Neatharilaiset kielet Thyatis
  Norwold
  Traldar
  Darokin
  Alasiya
  Patois
  Nithia
Olteekkiset kielet Ethengar
 Makai
 Sindhi
 Atruaghin
 Ochalea

Jenniitti
Tanagoro -kielet Tangor

Nuari
Muut kielet Alphatia

Flaem

Averoigne

Klantyre
Puoli-ihmisten kielet Muinaiskääpiö

Kääpiö

Haltia

Muinaismaahinen

Maahinen

Puolituinen

Neatharilaiset kielet

Thyatis

Thyatis on Tunnetun Maailman yleiskieli. Monet Tunnetun Maailman kielistä ovat sen sukulaisia ja se on helppo oppia. Thyatis jakautuu kolmeen murteeseen: läntiseen kerendasiin, eteläiseen hattiakseen ja itäiseen thyatikseen. Myös Viiden Konnun puolituiset puhuvat äidinkielenään thyatista. Thyatista kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Norwold

Pohjolan kieli on thyatiksen jälkeen yleisin ihmisten kieli Tunnetussa Maailmassa. Norwoldista on useita murteita: pohjolan, heldannin, vestlandin, soderfjordin ja ostlandin murteet. Pohjolan kieltä kirjoitetaan omilla aakkosillaan, ns. riimuilla.

Traldar

Traldaria eli traladaraa puhutaan nykyisessä Karameikosissa. Traladaraa kirjoitetaan thyatiksen aakkosilla.

Darokin

Darokin on alun perin ollut hyvin lähellä muinasta traldaria, mutta tuhannen vuoden aikana se on muotoutunut omaksi kielekseen. Darokinin kielessä on paljon lainasanoja thyatiksesta. Darokinia kirjoitetaan thyatiksen aakkosilla.

Alasiya

Ylareiden kieli on muotoutunut muinaisesta nithiasta. Alasiyassa on runsaasti lainasanoja niin alphatiasta kuin thyatiksestakin. Alasiyaa kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Patois

Minrothadin kieli on erikoinen sekoitus monista ihmisten ja puoli-ihmisten kielistä. Siinä voidaan havaita elementtejä nithiasta, antaalista ja traldarista. Patoisissa on runsaasti lainasanoja haltiakielestä. Viimeisimman vuosituhannen aikana eniten patoisiin vaikuttanut kieli on thyatis. Patoisia kirjoitetaan thyatiksen aakkosilla.

Nithia

Nithia on thothialaisten ja Ylaruamissa asuvien nithialaisten kieli. Monissa muissa kielissä on paljon lainasanoja nithiasta. Nithiaa kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Olteekkiset kielet

Ethengar

Ethengar on Ruohomerta asuttavien heimojen kieli. Kielen rakenne ja sanasto sisältää neatharilaisille kielille tyypillisiä piirteitä. Ethengaria kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Makai

Makain kieli on Ierendin saarien alkuperäisväestön kieli. Siinä on jonkin verran lainasanoja nithiasta. Makaita kirjoitetaan thyatiksen aakkosilla.

Sindhi

Sindhi laajalle levinnyt kieli jota puhutaan Sindin ruhtinaskunnissa ja Suurella Aavikolla. Sindhiä kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Atruaghin

Atruaghin kieli on Atruaghinin ylänköä asuttavien heimojen kieli. Jokaisella heimolla on oma murteensa. Atruaghinia kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Ochalea

Ochalean kieltä puhutaan Aamunkoiton saaren eteläpuolisella Ochalean saarella. Ochaleassa on paljon lainasanoja alphatiasta. Ochaleaa kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Jenniitti

Jenniitti on Skotharissa ja Alphatian saarilla asuvien jenniittien kieli. Jenniittiä kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Tanagoro -kielet

Tangor

Tangor on Skotharin mustien valtakuntien ja heimojen kieli. Tangorista on monia murteita ja sitä kirjoitetaan useilla aakkosilla.

Nuari

Nuaria puhutaan trooppisilla saarilla Skotharista länteen ja Davanian itäisellä rannikolla. Nuarista on monia murteita ja sitä kirjoitetaan useilla aakkosilla.

Muut kielet

Alphatia

Alphatia ei ole sukua millekään muulle Mystaran kielelle flaemia lukuunottamatta. Se on yleiskieli entisen Alphatian keisarikunnan alueella. Alphatiaa kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Flaem

Flaemin kieli on nykyisessä Glantrissa asuvan flaem -kansan kieli. Flaem on läheistä sukua alphatialle. Flaemia kirjoitetaan alphatian aakkosilla.

Averoigne

Averoignen kieli on nykyisessä Glantrissa asuvien averoignilaisten kieli. Sen ainoa kielisukulainen on klantyren kieli. Averoignea kirjoitetaan thyatiksen aakkosilla.

Klantyre

Klantyren kieli on nykyisessä Glantrissa asuvien klantyrelaisten kieli. Sen ainoa kielisukulainen on averoignen kieli. Klantyrea kirjoitetaan thyatiksen aakkosilla.

Puoli-ihmisten kielet

Pitkäikäiset puoli-ihmiset puhuvat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta rodulleen yhteistä kieltä.

Muinaiskääpiö

Tämä harvinainen kieli ei ole ymmärrettävää modernia kääpiökieltä puhuville. Muinaiskääpiön äänteet kuulostavat samalta kuin modernin kääpiökielen ääntämys. Muinaiskääpiötä kirjoitetaan samoilla riimuilla kuin modernia kääpiökieltä.

Kääpiö

Moderni kääpiökieli on jakautunut lukuisiin keskenään täysin ymmärrettäviin murteisiin. Murteista suurin on kivikodon murre, muita ovat moulderi, pohjolan murre ja villin rannikon murre.

Haltia

Haltiakieli on aikojen saatossa vähiten muuttunut kieli. Eri alueilla asuvat haltiat puhuvat kuitenkin omia murteitaan esim. alfheim, aengmor, shiye, belcadiz ja callarii. Haltiakieltä kirjoitetaan omilla aakkosillaan.

Muinaismaahinen

Muinaismaahista ei ole enää olemassa kuin kirjoitettuna. Sen riimut poikkeavat täysin modernista maahiskielestä.

Maahinen

Maahisten kieli on kääpiökielen tavoin jakautunut keskenään täysin ymmärrettäviin murteisiin (esim. yläahjon, serrainen ja oostdokin murteet). Maahiskieltä kirjoitetaan yhtäläisillä riimuilla.

Puolituinen

Puolituisten muinainen kieli lalor on lähes täysin unohdettu. Vain klaanien vanhimmat ja pyhäinjäännöksien vartijat käyttävät laloria. Lalorin merkitys onkin lähes yksinomaan rituaalinen. Laloria kirjoitetaan omilla aakkosillaan. Puolituiset ovat omaksuneet ympäristönsä yleisimmän kielen kautta Mystaran. Tunnetussa Maailmassa puolituiset käyttävät thyatista, Pohjolassa he käyttävät norwoldia ja entisen Alphatian alueella alphatiaa.

Viimeksi päivitetty ( 12.05.2007 12:07 )