Olet sivulla: Etusivu Säännöt Tarvikkeet Sepän työkalut

Sepän työkalut

Tulosta PDF

Sepän työkalut

 
Työkalu Kuvaus
alasin (anvil) Osat: alasimen selkä, - sarvi, kanta. Kannassa kaksi reikää, joista toinen on leikkuutyökaluja varten ja toinen toimii syvennyksenä mistä metalli tippuu läpi kun alasinta vasten lyödään. Toisin kuin yleisesti luullaan se ei ole vasara, joka kilkattaa, kun rautaa työstetään vaan alasin ja yleensä alasin, joka pitää kauniimpaa ääntä, maksaa enemmän.
pihdit (tongs) Kuuman metallin pitelemiseen
vasara (hammer) Vasaraa käytetään kaikkiin perus sepäntekniikoihin kuten ohentamiseen, leikkaamiseen, taivuttamiseen ja tyssäykseen
taltta, kaiverrin (chisel) Koristeluun yms.
tuurna, “sepän kartio” (mandrel) Tätä käytetään sormusten tai muiden renkaiden muovaamiseen oikeankokoisiksi ja ympyränmuotoisiksi
harjat (brushes)  
Terävät leikkuutyökalut (hardies) Kiinnitetään alasimeen, jossa tarjoavat leikkuuterän, kun taas vasara tarjoaa voiman metallin leikkaamiseen.
lyöntivasara (sate/set) Toimii samoin kuin alasimeen kiinnitettävät leikkuuterät mutta yläpuolelta
meisti (punchers) Reikien tekemiseen
silotusnuija, pyörövasara (fuller) Vasaramainen työkalu jota käytettään ennen tasoitusvasaraa, kun rautaharkko muutetaan levyksi.
tasoitusvasara (flatter) Käytetään raudan muovaamiseen metallilevyksi haarniskaa, kilpeä tai kypärää varten.
taivutusmuotti (swage) Käytetään identtisten kaarten muodostamiseen sormuksissa, pyöreissä tangoissa ja muissa lieriöissä.
takomuotti (swage block) Käytetään identtisten kuppien ja kulhojen muodostamiseen ja litteän raudan muovaamiseen sulaviksi kaariksi yhteensopivaksi täsmälleen oikeaan kokoon.
nahkaesiliina (apron)  

(vapaasti noukittu ja suomennettu Dragon Mazazine #245 sivuilta 24-26)
Viimeksi päivitetty ( 12.05.2007 12:12 )